Menu Zavřeno

esenciální olej Benzoe – použití, účinky, diy recepty
lat. Styrax tonkinensis
kup si mě zde   → přejít do ESHOPU

Obecné informace:

Benzoe tonkinensis je balsamická pryskyřice ze stromu Styrax tonkinensis. Sbírá se přímo ze stromu, výroba je zcela ruční, od odběru až po balení. Je různě označována jako např. Siam benzoinová guma, Siam benzoe. Strom přirozeně vylučuje pryskyřici, aby se chránil před parazitickými útoky. Je proto obvyklé, že se benzoe hromadí v dírách od hmyzu, který pronikl do stromové kůry.

Benzoe Siam vykazuje silnou vůni vanilky, je nerozpustný ve vodě, ale rozpustný v ethanolu. Benzoe je součástí „balzámu mnichů“, tradiční tinktury na dýchací potíže. Byly zjištěny případy jeho použití v některých z nejstarších civilizací na světě, zejména v jejich náboženských obřadech a lécích, především kvůli jeho antidepresivním, dezinfekčním a aromatickým vlastnostem.

Dominantní temperament: sangvinik +++, flegmatik +, cholerik +
Charakteristika: Zahřívající – Uklidňující – Podporující

Tipy pro použití:  POUZE PRO VNĚJŠÍ KOSMETICKÉ POUŽITÍ

Esenciální oleje by se měly používat pouze po zředění v nosném oleji. V kosmetice je Benzoe vhodný jako fixátor vůně (ukotvuje vůně a další složky v parfémech, zvýrazňuje je. Vůně vyprchá pomaleji). Působí jako přírodní konzervant.

Dávkování: přidejte 3 kapky do 1 polévkové lžíce neutrálního oleje. Aplikujte masážní směs na tělo jednou denně. Používejte ihned po smíchání. Citlivé osoby může dráždit, používejte nízké koncentrace. Vysoká viskozita. Pokud je to nutné, ohřejte ve vodní lázni.
Pokud jej chcete mísit s dalšími esenciálními oleji, je nutné zahřát i je.

Použití v aromaterapii:
  • na pleť : Benzoe je vhodný na suchou, popraskanou pleť. Je nápomocný k vyhlazení prvních vrásek, rozjasňuje pleť. Udržuje pružnost pokožky a zjemňuje ji.
  • na tělo – obklad nebo lokální masáž: Redukuje kožní problémy, ozdravuje pokožku.  Působí dezinfekčně a podporuje lepší hojení zanícených míst a prasklin. Stimuluje tvorbu nových kožních buněk a proto je dobrým olejem pro eliminaci jizev. Působí antisepticky, antibakteriálně a zabraňuje rozvoji infekce. Je výborným doplňkem pro léčbu dermatitidy, ekzémů.
  • inhalace: velmi podpůrný při dýchacích potížích, usnadňuje odkašlávání a uvolnění dýchacích cest při astmatu, bronchitidě, chrapotu a chřipce.
Posílení ducha:
  • Benzoe zahřívá a posiluje srdce a otvírá ho pro přijetí lásky. Pro zmírnění pocitu smutku potírejte tělo směsí ze 2 kapek benzoe, 4 kapek vavřínu, 4 kapky neroli ve 20ml nosiče.
  • navozuje hluboký pocit vnitřní spokojenosti a klidu. Je vyhledávaný při meditacích a rozjímání. Ke zmírnění emocionálního stresu nechte odpařovat 3 kapky benzoe a 3 kapky kardamonu.
Posted in Průvodce éterickými oleji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *