Něco na té vanilce je..
Vanilka – k její vůni mi nejvíce sedí přirovnání mléčně teplá, možná proto, že ji mám spojenou s dětstvím a vanilkovým pudinkem:D
Tehdy, za dob mého dětství, pudink viděl vanilkový lusk opravdu jen z rychlíku.
Vanilková příchuť je snadno nahraditelná syntetickými chemikáliemi, vůně může být velmi podobná, ale zdravotní výhody v syntetické verzi budeme hledat marně… pokud chceme vanilku využít pro účely aromaterapie, pak je zásadní volit kvalitní a přírodní produkt.
Moje první setkání s pravým vanilkovým luskem smetlo syntetický vanilín z kuchyňského stolu.
Jednoduchý recept na vanilkový cukr: do kokosového cukru (nebo chcete-li třtinového), vydlabte vnitřek lusku a smíchejte s cukrem. Jemně vanilku s cukrem promněte do drobnějších částeček. Prázdné lusky nevyhazujte a vložte do cukru také. Z lusku se Vám bude ještě dlouho uvolňovat aroma a vyhodíte ho až postupně uschne. Vůně takového vanilkového cukru nemá konkurenci!
“Pravá vanilka je jedním z nejdražších koření na světě a to kvůli obtížnosti pěstování rostliny“
Něco více o vanilce, historii a pěstování:
Vanilka se snadno stala jednou z nejoblíbenějších vůní a chutí na světě. Je vyhledávanou rostlinou již od dob vrcholné říše Aztéků.
Vanilka je liána z čeledi Vstavačovité – Orchidaceae. Původem pochází z Mexika, v Jižní Americe ji používali zejména Aztékové a Mayové do nápojů na bázi kakaa. Byl to conquistador Hernán Cortès, kdo dovezl vanilku do Evropy, ale po více než dvě století všechny pokusy o pěstování vanilky mimo Mexiko selhaly.
Ve skutečnosti měla nezdařené pěstování na svědomí včela, respektve druh včely (Melipona – medonoska) specifický pro Mexiko, který zajišťuje oplodnění nezbytné pro tvorbu lusků (plodů). V nádherném žlutém vanilkovém květu jsou samčí a samičí orgány odděleny nepromokavou membránou a pouze tato včela umožňuje oplodnění.Počátky pěstování mimo Mexiko
Avšak stalo se tak roku 1841, kdy mladý otrok Edmond Albius na ostrově Réunion objevil, jak ručně opylovat vanilkový květ a nahradit tak včelku medonosku. Tehdy se začala vanilka na ostrově Réunion pěstovat, a nedlouho poté i na sousedním ostrově Madagaskar, který dnes předním světovým producentem.
I dnes je stále zapotřebí ruční opylení každého květu, k tomu, abychom vanilku získali. Pro pěstitele to znamená každodenní pozorování, protože vanilka kvete pouze jeden den v období, které trvá cca 2 měsíce.
Květ vanilky se otevírá při východu slunce a svou krásu dává na odiv jen pár hodin, takže práce „opylovačů“ začíná již brzy ráno a musí být velmi rychlá a precizní, k opylení se nabízí tisíce květů!
Plody vanilky – zelené lusky se objeví 7-8 měsíců poté, nesmí se nechat přezrát.Co dělá vanilkou voňavou?
Pro rozvinutí vůně je třeba vanilku ještě dále zpracovat. Na Madagaskaru se používá tzv. mokrý způsob. Zelené lusky se nejprve spaří, čímž se zastaví dozrávání plodů a spustí se reakce, které vytvoří aromatické sloučeniny.
Spařená vanilka je pak uložena v krabicích, zabalená do pytloviny, což jí umožňuje ztratit část vody a podpořit enzymatickou aktivitu, která rozvíjí aroma. Nejdůležitější látkou, kterou plody vanilky obsahují, je aromatický fenolický aldehyd vanilin, který dodává plodům příjemnou vůni a sladkou chuť.Poté se lusky kontrolovaně suší na slunci a to pouze 1 až 2 hodiny denně, protože nesmí uschnout příliš rychle. Po roztřídění lusků podle velikosti a obsahu vlhkosti, se suší ve stínu další 1 až 2 měsíce. A to stále není konec! Dalším procesem je zjemnění aroma, které může trvat až 6 měsíců, během této doby jsou lusky uzavřeny v krabicích, vypolstrovány a pravidelně kontrolovány. Na konci tohoto procesu je produkt stabilní a s plně rozvintým, intenzivním a omamným aroma.
To byla cesta k luskům, jak je známe, voňavé, vlhké a s vůní, která provoní naše oblíbené pochoutky.
Vanilka a aromaterapie
Kvůli křehké povaze sloučenin ve vanilkových luscích je nelze extrahovat tradičními prostředky. Vanilkový extrakt se vyrábí rozbitím a filtrací vanilkových lusků v roztoku ethanolu a vody.
Normálně obsahuje vanilkový extrakt potravinářské kvality pouze dvě procenta vanilinu. Je důležité se ujistit, že vanilkový extrakt, který používáte, je co nejčistší ( je těžké najít 100% čistý produkt, ale čím vyšší obsah vanilinu, tím lépe). Syntetická látka může vonět podobně, ale neposkytuje zdravotní výhody.
Aromaterapeutické vlastnosti:
Vanilkový oleoresin extrakt je složen zejména z vanilinu (vanillin) a kyseliny vanilové (vanillic acid). Tyto molekuly mu dávají následující hlavní vlastnosti:
- obnovuje nervovou rovnováhu, uvolňuje, tonizuje CNS +++: vanilkový extrakt působí na psycho-emocionální úrovni. Doporučuje se při úzkostech, depresích, přepracování nebo i problémech s usínáním. Stejně tak dobře mírní hysterii i melancholii
- afrodiziakum ++: tím, že skvěle balancuje nervovou soustavu a díky své opojné, smyslné vůni se používá jako afrodiziakum v případě sexuální únavy, ale i impotenci nebo přechodného selhání u mužů
- karminativum, aperitivum +: nabízí blahodárné účinky na trávicí systém, pomáhá při plynatosti, mírní nadýmání. Tonizuje a čistá trávící procesy. Zatímco povzbuzuje trávicí systém, stimuluje chuť k jídlu.
- regenerátor pokožky +++: při použití na pokožku má velmi dobré regenerační, obnovující a změkčující vlastnosti. Pomáhá suché, poškozené a matné pleti získat jemnost a hebkost.
- parfém +++: vanilka se těší velké oblibě v parfémování kosmetických přípravků a k výrobě parfémů.
- ochucení pokrmů: při velmi nízkém dávkování se široce používá při vaření a k ochucení dezertů, pudinků, krémů, sušenek, ale i některých exotických slaných nebo „sladko-slaných“ pokrmů. Vanilkový oleoresin je velmi silný, na ochucení cca 1 kg přípravku obvykle stačí 1 až 3 kapky.
Dávkování:
Pleťové vody, krémy: přidejte 0,1 % vanilky do kosmetického kosmetickém přípravku (2 kapky do 100 ml přípravku)
Pečující tělové přípravky: přidejte 0,5 % vanilky do tělového přípravku (10 kapek do 100 ml)
Balzámy a tyčinky na rty: max. 1 % koncentrace (2 kapky do 10 ml)
Tvořte – namíchejte si vlastní směs s vanilkou a dalšími éterickými oleji:
Uklidňující, uvolňující směs: přidejte éterické oleje z levandule, mandarinky, petitgrain pomeranč …
Afrodiziakum pro muže: mužské libido podpoříte směsí z vanilky, siamského dřeva nebo černého pepře…
Afrodiziakum pro ženy: ženu zahrňte láskou a vůní smíchanou z vanilky, růže, ylang ylang …
a uveďte svou vlastní směs do praxe….
k relaxace: smíchejte éterické oleje s rostlinným olejem a jemně masírujte tělo, pro afrodiziakální účinek masírujet tělo partnera
Vyzkoušejte ověřené recepty:
ZTRÁTA FORMY, ÚNAVA, SLABÉ LIBIDO (pro ženy) (Daniele Festy)
3 kapky oleoresinu Vanilka
3 kapky éterického oleje Bergamot
3 kapky éterického oleje Ylang-Ylang
Použití: večer přidejte směs do difuzéru v ložnici, difuzujte alespoň deset minut
Tuhý PARFÉMOVANÝ balzám (S. Machetau)
9 g bio bambuckého másla
6 g rostlinného oleje jojoba
3 g včelího vosku
1 moka lžička rostlinného glycerinu
15 kapek vanilkového oleoresinu
3 kapky éterického oleje bergamot
3 kapky éterického oleje Ylang-Ylang
Postup: máslo a vosk rozpustíme ve vodní lázni a přidáme rostlinný olej a glycerin. Když se vosk roztaví, stáhněte z ohně a počkejte, až přípravek vychladne. Do vychlazené, ale stále tekuté směsi, přidejte vanilkový oleoresin a éterické oleje, poté vše promíchejte mini metličkou. Přípravek ihned nalijte do 15ml sklenice a nechte ztuhnout.
Použití: balzám nanášejte vnitřní stranu zápěstí a oblast krku
jako z dávných časů… PARFÉM NA KAPESNÍK (N. DE BARRY)
Tento recept z konce 19. století ilustruje umění žít a zvláštní způsob použití parfému. Parfém se ukrývá pod záhyby šatů, spodniček, na dně kabelky…
Kapesník je čichovým znakem osobnosti svého majitele: dáme ho milence nebo ho nedbale upustíme, abychom přilákali nápadníka…. on nám ho přinese zpět.
Parfémovaný kapesníček sloužil k přivonění, abychom si vzpomněli na své krásné a žádoucí nápadníky nebo milenky. Tento nostalgický recept může způsobit, že se budete chtít vrátit k této luxusní módě!
Nechte pár kapek na kapesníčku nebo na rukavičkách, ale můžete si provonět i tělo. Vůně je svěží a zároveň smyslná. Růže, ambra a cibetka zajistí parfému trvanlivost, levandule a vetyver ho trochu odlehčí. Vyberte krajkové kapesníčky, aby byl efekt absolutní.
100 ml alkoholu (na parfémy)
6 ml Růže absolue
3 ml éterického oleje Levandule
3 ml éterického oleje Neroli
2 ml vanilkového oleoresinu
2 ml éterického oleje Vetyver
0,5 ml absolue z pupenů černého rybízu
2 ml éterického oleje z ambretových semen
0,2 ml cibetkové tinktury
Postup: promíchejte a nechte směs stát jeden měsíc na chladném místě, mimo dosah světla. Váš parfém je hotový, ale před použitím je nejlepší ho nechat několik měsíců zrát. Stařím parfém bude zrát a stávat se kvalitnějším.
Vanilkový extrakt koupíte na našem eshopu. Vstupte TUDY —–>
Zdroj textu:
aroma-zone.com
Zdroj fotografií:
Autor botanické kresby: Franz Eugen Köhler
By Malcolm Manners from Lakeland FL, USA – Vanilla planifolia
De B.navez – Photo : B.navez
Di David Monniaux – Opera propria
Di Sunil Elias – Opera propria